czwartek, 16 czerwca 2016

Sałatka z kukurydzą chilli i kurczakiem w domowej tortilli [ENG]

Salad with chilli corn and chicken breast inside homemade tortilla



Czy wiesz, że niektóre źródła donoszą, iż pierwotna 'tortilla' powstała aż 10.000 lat p.n.e.? Później wytwarzana z mąki kukurydzianej stanowiła główny pokarm Azteków, zwany tlaxcalli. Dopiero w 1519 roku hiszpańscy konkwistadorzy poszukujący złota na aktualnym terytorium Meksyku zapożyczyli ten niezwykły placek, nazywając go później tortillą (małym plackiem).

Spróbuj zatem pysznej sałatki Bonduelle Kukurydza Złocista z chilli połączonej z nietypowym, bo nie kukurydzianym a pełnoziarnistym plackiem tortilli. SMACZNEGO :)

Did you know that some sources report that first 'tortilla' was discovered more than 10.000 years before Christ? Produced from cornmeal flour was the main food of the Aztecs, called tlaxcalli. It was just in 1519 when Spanish conquistadors arrived in what is now Mexico looking for gold and borrowed this remarkable food, calling it later tortilla (little cake).

So try this delicious Bonduelle Corn Gold with chili salad combined with an unusual wholemeal tortilla. ENJOY :)


SKŁADNIKI: 4 porcje | INGREDIENTS: 4 servings
  • 1szklanka mąki pszennej razowej | 1 cup wholemeal flour
  • 1/2 łyżeczki soli | 1/2 teaspoon salt
  • 25 g masła roślinnego | 25 g butter
  • 2/5 szklanki lekko ostudzonej, przegotowanej wody (nie wrzącej) | 2/5 cup lightly cooled, boiled water (not boiling)
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka | 1 single chicken breast
  • 1 mała papryczka chilli (ilość wg uznania) | 1 small chilli pepper (according to your taste)
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron | 2 tablespoons grapeseed oil
  • 1 średnia marchewka | 1 medium carrot
  • 2 łyżki sosu sojowego | 2 tablespoons soy sauce
  • Bonduelle Kukurydza Złocista z chilli | Bonduelle Corn Gold with chilli
  • 1/4 średniej kapusty pekińskiej | 1/4 medium celery cabbage
  • 4 liście sałaty masłowej | 4 butterhead lettuce leaves
  • 2 ogórki kiszone | 2 cucumbers in brine
  • 1 pomidor | 1 tomatoe
  • pół małego jogurtu naturalnego | half the small plain yogurt
  • 1 ząbek czosnku | 1 clove garlic
  • pieprz, sól (+ opcjonalnie czosnek granulowany) | pepper, salt (+ optional granulated garlic)
  • 4 wykałaczki | 4 toothpicks
PRZYGOTOWANIE
  1. Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj pokrojone na kawałeczki masło i rozetrzyj je palcami razem z mąką. Po środku zrób wgłębienie i wlej wodę. Wymieszaj widelcem aż mąka wchłonie całą wodę. Gdy ciasto nieco przestygnie wyrób je ręką do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto podziel na 4 części, ulep kulki, przykryć wilgotną ściereczką kuchenną i odstawić do lodówki na 15 -20 minut.
  2. Kurczaka pokrój w kostkę i włóż do miski. Dodaj olej i drobno posiekaną papryczkę (uważaj na ilość ;)). Wymieszaj i odstaw do lodówki.
  3. Przygotuj dodatki (każde oddzielnie): Marchewkę obierz i zetrzyj na grubym tarle. Posiekaj kapustę pekińską, oczyść sałatę, pokrój pomidora w cienkie ćwiartki a kiszonego ogórka w plasterki.
  4. Przygotuj sos jogurtowy: do połówki jogurtu wyciśnij ząbek czosnku, dodaj pieprz i sól. Jeśli chcesz wzmocnić smak/zapach dodaj czosnku granulowanego.
  5. Wyjmij tortille z lodówki. Każdą kulkę rozwałkuj na jak najcieńsze placki. Mocno rozgrzej patelnię bez tłuszczu, potem zmniejsz na średni ogień. Wrzuć rozwałkowany placek na patelnie i smaż nie dłużej niż 30 sekund z każdej strony, wtedy zachowają swoją miękkość. Usmaż pozostałe placki i odstaw na talerz obok.
  6. Na tą samą patelnie wrzuć kurczaka. Po minucie dorzuć marchewkę i zalej sosem sojowym. Smaż mieszając od czasu do czasu.
  7. Złóż tortillę na pół, nie łamiąc jej (tworząc łódeczkę). Jedną stronę tortilli posmaruj sosem jogurtowym, przyłóż liściem sałaty (tak aby delikatnie wystawała z tortilli), nałóż kapusty pekińskiej, odrobinę Kukurydzy Złocistej z chilli Bonduelle, kurczaka z marchewką, kilka plasterków ogórka i pomidora. Polej niewielką ilością sosu jogurtowego i posyp kukurydzą z chilli. Całość zepnij wykałaczką ok 3 cm od krawędzi tortilli.

PREPARATION

  1. Whisk the flour and saltin a mixing bowl. Chop up cold butter into small pieces, toss them in flour and rub the pieces into the flour by pressing them between your fingertips. Make a recess in the middle, pour warm water. Add water and mix with a fork until all the water will be absorbed by the flour. When the dough will be slightly cooler knead it by hand until smooth. Divide the dough into 4 equal pieces and roll each piece into a ball.
  2. Cut chicken into cubes and place in a bowl. Add oil and finely chopped chilli (watch out for the amount ;)). Stir and and set aside in the refrigerator.
  3. Prepare extras (each separately): grate carrots, chop the Chinese cabbage, clean the lettuce, cut the tomato into thin quarters and cucumber in bine into slices.
  4. Prepare the yogurt sauce: press a clove of garlic into the yogurt, add salt and pepper. If you want to enhance the flavor add granulated garlic, too.
  5. Remove the tortillas from the refrigerator. Each ball roll out as thin as you can. Preheat a large skillet over medium-high heat. Place into the hot skillet, and cook for no longer than 30 seconds on each side, then retain their softness.Set aside on a plate and continue the process with the remaining patties.
  6. Stir-fry the chicken with carrots and soy sauce. 
  7. Fold tortilla into a taco shape. Put yogurt sauce on the one side of the tortilla, put a leaf of lettuce on it  (it should protrude slightly from the ends of the tortilla). Next add cabbage, small amount of the Bonduelle Corn Gold with chilli, chicken with carrots, a few slices of the cucumber and 2-3 slieces of tomato. Pour a small amount of yogurt sauce over the salad and sprinkle it with chilli corn once again. Secure tortilla with a toothpick placed 3 cm from the egde.
    ... Smacznego :) ... Bon appetit!

     Więcej pomysłów na: www.warzywneinspiracje.pl
     


    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz