poniedziałek, 24 lipca 2017

Lody malinowe z mleczkiem kokosowym [ENG]

Raspberry Coconut Ice Creams 

W tym letnim przepisie nie potrzebujesz maszyny do lodów ... po prostu włóż je do zamrażarki aby następnie cieszyć się nimi w słońcu.

For this summer recipe you don't need an ice cream machine ... just pop it in the freezer and then enjoy in the sunshine

SKŁADNIKI | INGREDIENTS
  • 250 g malin (lekko zmrożone) | 250 g raspberry (slightly frozen)
  • sok z połowy cytryny | Half lemon juice
  • 3-5 liści mięty | 3-5 mint leaves
  • 250 ml mleczka kokosowego | 250 ml coconut milk
  • 50 ml wody kokosowej | 250 ml coconut water (from the can of coconut milk)
  • ksylitol (do smaku, max 1 łyżka) | xylitol (according to your taste, max 1 spoon)

PRZYGOTOWANIE

1.  Maliny, krem kokosowy, mięta oraz ksylitol włóż do miski i zblenduj. 
2.  Dodać sok z cytryny. Wodę kokosową zacznij dodawać w przypadku kłopotów z mieszaniem składników. Pamiętaj, aby nie przekraczać więcej niż 50 ml wody kokosowej. Im więcej jej dodasz tym twardsze będą lody i gorzej będzie ci  je nabrać.
3.  Umieścić lody w zamrażarce na kilka minut, aż stwardnieją wystarczająco aby je nabrać.
4.  Podawać bezpośrednio po sporządzeniu lub przechowywać w zamrażarce przez okres nie dłuższy niż 2 tygodnie.

Możesz je podawać z domowej roboty waflami kukurydzianymi. Link do przepisu znajdziesz poniżej.

PREPARATION


1.   Place raspberries, coconut cream, mint and xylitol in a blender bawl and blend until smooth.
2.  Add lemon juice and coconut water, a tablespoon at a time, if blender has trouble blending ingredients. Do not exceed more than 50ml of Coconut Water. The more coconut water you add the softer your ice cream will get and you won't be able to scoop it.
3.   Place it in the freezer for a few minutes until it hardens enough to scoop.
4.   Serve immediately or store in freezer for up to 2 weeks.

You can serve them with homemade corn wafers. Link to the recipe you will find below.
... Smacznego :) ... Bon appetit!


Powiedz NIE dla cukru!

2 komentarze:

  1. Dziękuję za udział w akcji kulinarnej :)
    Przepis super, na pewno ktoś się skusi na ten słodycz! Zapraszam do zamieszczenia kolejnych przepisów :)
    https://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam domowych lodów, na pewno są zdecydowanie zdrowsze od tych sklepowych. Muszę koniecznie wypróbować :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie http://smilingshrimp.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń