niedziela, 27 sierpnia 2017

Jaglane kulki kokosowo-wiśniowe [ENG]

Coconut-cherry millet Energy balls


Zdrowa i szybka słodka przekąska, idealna na drugie śniadanie. Bogata w białko, żelazo, miedź, magnez, kwas foliowy, potas oraz witamin z grupy B i E. Zblenduj składniki, zrób kulki, optocz we wiórkach kokosowych, włóż do lodówki i gotowe.


Healthy and quick sweet snack, perfect for a second breakfast. Rich in protein, iron, copper, magnesium, folic acid, potassium, vitamins B and E. Just blend the ingredients, roll into balls, then roll through extra coconut, chill in the fridge and enjoy.


Wartość energetyczna 1 kulki (z przepisu wyjdzie ok. 14 kulek): ok. 82 kcal
Energy value of 1 ball (about 14 balls out of the recipe): approx. 82 kcal


            Przygotowanie: 20 min          Dodatkowy czas: 45 min chłodzenie             Gotowe w: 50 min
            Preparation: 20 min                Extra time: 45 min chilling                            Ready in: 50 min 


SKŁADNIKI | INGREDIENTS
  • kopiasta szklanka ugotowanej kaszy jaglanej  | a glass of cooked millet (ca. 180g)
  • 6 łyżek wiórkow kokosowych  | 6 tablespoons of desiccated coconut
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego  | 2 tablespoons of thick natural yoghurt
  • 2 łyżki oleju kokosowego zapachowego  | 2 tablespoons of aromatic coconut oil
  • łyżka wiśni suszonych, np. Bakalland  | 1 tablespoon of dried cherries
  • 1,5 łyżki miodu  | 1,5 tablespoon of honey
  • 1 płaska łyżka ksylitotu, np Sante  | 1 tablespoon xylitol
  • wiórki kokosowe do obtoczenia  | desiccated coconut for rolling the balls in

PRZYGOTOWANIE

1. Przestudzoną kaszę, wiórka kokosowe, jogurt, olej kokosowy, wiśnie i miód włóż do miski i zblenduj. 
2.  Spróbuj i dosłódź ksylitolem do smaku.
3. Odstaw do lodówki na min. 15 min.
4. Formujemy niewielkie kuleczki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych (jeśli masa będzie za rzadka dodaj więcej wiórków lub włóż ją spowrotem do lodówki)
5. Odstaw do lodówki na min. 30 minut.

PREPARATION


1.  Put cooled millet, desiccated coconut, yoghurt, coconut oil, dried cherries and honey in a blender bawl and blend until smooth.
2. Taste blanded mixture and, if needed, add xylitol.
3. Set aside in the fridge for min. 15 min.
4. Take small amount of mixture and roll into a ball, then roll through extra coconut (if the mixture is too sticky add more desiccated coconut or put it back in the refrigerator)
5. Continue with the rest of the mixture, place the balls on a plate and chill in the fridge for min. 30 mins.

... Smacznego :) ... Bon appetit!


2 komentarze:

  1. Słodkich śniadań nie jadam, ale takie drugie śniadanko- to inna bajka. Super przepis.

    OdpowiedzUsuń