SKŁADNIKI | INGREDIENTS
- 360 g utartej na grubych oczkach dyni
- 200 g mąki (ok. 2 szklanki)
- 75g cukru (ok. 3/4 szklanki)
- 4 jajka
- 200g miękkiego masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
PRZYGOTOWANIE | PREPARATION
Wymieszaj dynie z cynamonem i cukrem waniliowym tak by przyprawy dokładnie oblepiły jej cząstki. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka i ponownie utrzyj. Ciągle mieszając dodawaj partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie jednolita i dość gęsta dodajemy dynię i po raz ostatni całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (średnica max 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Wymieszaj dynie z cynamonem i cukrem waniliowym tak by przyprawy dokładnie oblepiły jej cząstki. Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka i ponownie utrzyj. Ciągle mieszając dodawaj partiami przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Gdy masa będzie jednolita i dość gęsta dodajemy dynię i po raz ostatni całość dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do formy (średnica max 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz