Czy wiesz, że naleśniki typu PANCAKE znane były już w STAROŻYTNOŚCI?? Starożytni Grecy używali blach do pieczenia na wolnym ogniu do zrobienia płaskich bochenków skropionych miodem zwanych "kreion". W starorzymskiej książce kucharskiej Apicius'a ujawniono przepisy na dania podobne do współczesnych pancake'ów. Natomiast średniowieczne naleśniki były stosunkowo ciężkie ze względu na użycie jęczmienia lub żyta oraz niestosowania zakwasu.
Dziś proponuję coś zupełnie odmiennego a jednak bardzo podobnego: zdrowe i bogate w błonnik naleśniki z płatków owsianych z delikatnym musem z mango. Smacznego 😊
Did you know that PANCAKES are ANCIENT FOOD?? The ancient Greeks used griddles to cook a flat loaf drizzled with honey called ‘kreion’. Apicius cookbook revealed that the Romans made dishes similar to modern pancakes. Medieval pancakes, frequently made from barley or rye and lacking leavening, were relatively heavy affairs.
Today I propose #healthy and #highfiber #oatmeal #pancakes with #sweet #mango #mousse which are quite different from the ancient pancakes. Enjoy 😊
SKŁADNIKI: 3 porcje | INGREDIENTS: 3 servings
- 1 szklanki mąki (dowolnej, białej, razowej lub żytniej) | 1 cup flour (any, white, wholemeal or rye)
- 1 szklanka płatków owsianych | 1 cup oatmeal
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia | 1 tablespoon baking powder
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej | 1 teaspoon baking soda
- 1 łyżeczka cynamonu | 1 teaspoon cinnamon
- 3 łyżki miodu | 3 tablespoons honey
- 2 jajka | 2 eggs
- 2 szklanki jogurtu naturalnego | 2 cups plain yogurt
- 2 łyżki oleju z winogron | 2 teaspoon grape seed oil
- 2 szt. mango | 2 pieces of mango
- owoce (np. maliny, borówki, truskawki, banan) | fruits (eg. raspberries, blueberries, strawberries, banana)
PRZYGOTOWANIE
Zmiksuj
(zblednuj) płatki owsiane do uzyskania grudkowatego proszku. Przygotuj
mus z mango (obierz mango, wrzuć do pojemnika, zblenduj na jednolitą
masę). Wsyp wszystkie suche składniki do miski tj. mąkę, płatki,
proszek, sodę i cynamon. Wymieszaj za pomocą łyżki, a następnie dodaj
jajka, jogurt, olej i miód. Mieszaj do uzyskania jednolitej masy.
Rozgrzej patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładaj po czubatej łyżce
ciasta na jednego placka smażąc jednocześnie po ok. 4 placki placki
przez około 1 - 2 minuty każdy (pęcherze powietrza oraz zrumieniony spód
oznaczają idealny moment). Odwróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez
około 1 minutę. Na każdego placka nałóż niewielką ilość musu, układając
je w 4 poziomową wieżę. Na wierzch nałóż większą ilość musu oraz owoce.
PREPARATION
Place oat flakes in a blender and blend until it forms an almost flour texture. Prepare mango mousse (peel the mango and blend it until a uniform mass is formed). Put all dry ingredients into a bowl (flour, flakes, baking powder, baking soda and cinnamon). Mix with a spoon, then add the eggs, yogurt, oil and honey. Stir until smooth. Preheat a little olive oil or butter in a frying pan. Keeping the skillet at medium heat, pour big spoon of the mixture onto the skillet, to make a pancake. Make even 4 pancakes, taking care to keep them evenly spaced apart. Cook, until bubbles break the surface of the pancakes, and the undersides are golden brown, about 2 minutes. Flip with a spatula and cook about 1 minute more on the second side. Serve immediately or transfer to a platter and cover loosely with foil to keep warm. Put small amount of the mousse on each pancake pilling them up into 4 level tower. On top put more mousse and fruits.
Wyglądają bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com
57 year old Executive Secretary Glennie Burnett, hailing from Langley enjoys watching movies like Doppelganger and Knife making. Took a trip to Thracian Tomb of Sveshtari and drives a G-Class. zobacz strone www
OdpowiedzUsuń