poniedziałek, 24 lipca 2017

Chrupiące wafle kukurydziane - gofry serduszka [ENG]

Crispy corn wafers - heart waffles


SKŁADNIKI | INGREDIENTS
  • 1 jajko | 1 egg
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej  | 230 g corn flour
  • 1 szklanka mleka | 1 glass of milk (ca. 250 ml)
  • 3/4 szklanki wody gazowanej (nadaje chrupkości) | 190 ml sparkling water (gives crispness)
  • 1 łyżka oleju kokosowego | 1 spoon of coconut oil
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia | 2 spoons of baking powder (ca. 6g)
  • ksylitol (opcjonalnie, max 1 łyżka) | xylitol (optional, max 1 spoon)

PRZYGOTOWANIE

1. W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i ksylitol; odłóż na bok.
2. Rozgrzej waflownicę do pożądanej temperatury.
3. Rozmieszaj jajko do otrzymania gładkiej konsystencji. Dodaj mleko i olej kokosowy. Tak przygotowaną miksturę dodaj to miski z mąką. Powoli dolej wodę gazowaną delikatnie mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji.
4. Chochlą wlać porcję ciasta na rozgrzaną waflownicę i piec aż do zarumienienia. Podawać ciepłe.

Najlepiej smakują z domowymi lodami. Link do przepisu znajdziesz poniżej.

PREPARATION

1. In a large bowl, mix together flour, baking powder and xylitol; set aside.
2. Preheat waffle iron to desired temperature.
3. Stir egg until smooth. Stir in milk and coconut oil. Pour the egg mixture into the flour mixture. Slowely add sparkling water; stir until blended.
4. Ladle the batter into a warm waffle iron and cook until golden and crisp. Serve immediately.


They taste best with homemade ice cream. Link to the recipe you will find below.


... Smacznego :) ... Bon appetit!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz