wtorek, 29 sierpnia 2017

Jaglane kulki kakaowo-daktylowe [ENG]


Cacao-dates millet Energy balls



Czy wiesz, że mieszkańcy krajów arabskich nazywają daktyle "chlebem życia", a rodzącą je palmę (Phoenix dactylifera) "drzewem życia". Nic dziwnego - daktyle, zarówno te suszone, jak i świeże, są bogate w błonnik, witaminy (zwłaszcza z grupy B), związki mineralne (szczególnie potas), a także przeciwutleniacze i salicylany, które działają jak aspiryna.

Do you know that people in Arab countries call dates "bread of life", and the palm tree (Phoenix dactylifera) "the tree of life"? No wonder - dactyles, both dried and fresh, are rich in fiber, vitamins (especially from group B), minerals (especially potassium), as well as antioxidants and salicylates which work like aspirin.

Wartość energetyczna 1 kulki (z przepisu wyjdzie ok. 14 kulek): ok. 76 kcal
Energy value of 1 ball (about 14 balls out of the recipe): approx. 76 kcal


            Przygotowanie: 20 min          Dodatkowy czas: 45 min chłodzenie             Gotowe w: 50 min
            Preparation: 20 min                Extra time: 45 min chilling                            Ready in: 50 min

niedziela, 27 sierpnia 2017

Jaglane kulki kokosowo-wiśniowe [ENG]

Coconut-cherry millet Energy balls


Zdrowa i szybka słodka przekąska, idealna na drugie śniadanie. Bogata w białko, żelazo, miedź, magnez, kwas foliowy, potas oraz witamin z grupy B i E. Zblenduj składniki, zrób kulki, optocz we wiórkach kokosowych, włóż do lodówki i gotowe.


Healthy and quick sweet snack, perfect for a second breakfast. Rich in protein, iron, copper, magnesium, folic acid, potassium, vitamins B and E. Just blend the ingredients, roll into balls, then roll through extra coconut, chill in the fridge and enjoy.


Wartość energetyczna 1 kulki (z przepisu wyjdzie ok. 14 kulek): ok. 82 kcal
Energy value of 1 ball (about 14 balls out of the recipe): approx. 82 kcal


            Przygotowanie: 20 min          Dodatkowy czas: 45 min chłodzenie             Gotowe w: 50 min
            Preparation: 20 min                Extra time: 45 min chilling                            Ready in: 50 min 

sobota, 26 sierpnia 2017

Czystek lepszy niż zielona herbata, czyli czy warto go pić?? [ENG]

Rockrose (Cistus tea)  better than Green tea? Is it worth drinking?

Czystek (Cistus Incanus) znany jest od wieków. Polecany był już przez św. Hildegardę z Bingen, która twierdziła, że podstawą zdrowia są trzy filary: dieta, zioła oraz post. Do tych zaleceń można dodać jeszcze codzienną porcję umiarkowanego ruchu jako czwarty niezbędny filar. Każda z tych rzeczy wzmacnia bowiem nasz układ odpornościowy, dzięki któremu choroby omijają nas z daleka.

Rockrose (Cistus Incanus) has been known for centuries. It has been recommended by St. Hildegard of Bingen, who claimed that the foundation of health are three pillars: diet, herbs and fasting. A daily portion of moderate exercise can be added here as a fourth indispensable pillar. Each of these things strengthens our immune system, thanks to which the diseases steer clear of us.

poniedziałek, 24 lipca 2017

Lody malinowe z mleczkiem kokosowym [ENG]

Raspberry Coconut Ice Creams 

W tym letnim przepisie nie potrzebujesz maszyny do lodów ... po prostu włóż je do zamrażarki aby następnie cieszyć się nimi w słońcu.

For this summer recipe you don't need an ice cream machine ... just pop it in the freezer and then enjoy in the sunshine

SKŁADNIKI | INGREDIENTS
  • 250 g malin (lekko zmrożone) | 250 g raspberry (slightly frozen)
  • sok z połowy cytryny | Half lemon juice
  • 3-5 liści mięty | 3-5 mint leaves
  • 250 ml mleczka kokosowego | 250 ml coconut milk
  • 50 ml wody kokosowej | 250 ml coconut water (from the can of coconut milk)
  • ksylitol (do smaku, max 1 łyżka) | xylitol (according to your taste, max 1 spoon)

Chrupiące wafle kukurydziane - gofry serduszka [ENG]

Crispy corn wafers - heart waffles


SKŁADNIKI | INGREDIENTS
  • 1 jajko | 1 egg
  • 2 szklanki mąki kukurydzianej  | 230 g corn flour
  • 1 szklanka mleka | 1 glass of milk (ca. 250 ml)
  • 3/4 szklanki wody gazowanej (nadaje chrupkości) | 190 ml sparkling water (gives crispness)
  • 1 łyżka oleju kokosowego | 1 spoon of coconut oil
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia | 2 spoons of baking powder (ca. 6g)
  • ksylitol (opcjonalnie, max 1 łyżka) | xylitol (optional, max 1 spoon)