sobota, 7 maja 2016

Stek z polędwicy wieprzowej z grilla [ENG]

Grilled Pork Tenderloin Steaks

SKŁADNIKI: 2 porcje
  • 0,5 kg polędwicy wieprzowej
  • 6 łyżek oleju z winogron (może być rzepakowy)
  • szczypta tymianku i rozmarynu 
  • 3 ziarenka czarnego pieprzu i ziela angielskiego
  • 1 rozgnieciony liść laurowy
  • 2 ząbki posiekanego czosnku

INGREDIENTS: 2 servings
  • 0.5 kg pork tenderloin
  • a pinch of thyme and rosemary
  • 3 grains of black pepper and allspice
  • 1 crushed bay leaf
  • 2 cloves of sliced garlic
  • 6 tablespoons oil from grapes (can be rapeseed)

PRZYGOTOWANIE

Do miski w której będziemy marynować naszą polędwicę wlewamy olej. Do moździerza wrzucamy wszystkie zioła i rozgniatamy. Czosnek siekamy a następnie dodajemy to oliwy razem z roztartymi ziołami. Polędwice czyścimy z niechcianych błon, posypujemy grubo zmielonym pieprzem i wkładamy do marynaty. Oblewamy marynatą mięso, przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 24 godziny. Dobrze byłoby co jakiś czas ją obrócić. Przed rzuceniem na ruszt polędwice kroimy na steki o grubości około 1 cm. Mięso delikatnie naciskamy dłonią i układamy na grillu. Smażenie na średnio nagrzanym grillu przez około 4 minuty z każdej strony pozwoli na otrzymanie efektu steka średnio wysmażonego. Przed podaniem mięso odkładamy aby odpoczęło (zamknęło w sobie wszystkie soki).

PREPARATION

Pour the oil into a mixing bowl in which you will marinate the pork tenderloin. Place all herbs in the mortar and grind it. Add it to the bowl with oil togheter with sliced garlic. Trim tenderloins and remove silver-skin. Sprinkle it with coarsely ground pepper and put in the marinade. Refrigerate it for about 24 hours, turning occasionally. Before throwing the tenderloinon the grill, cut it in 1 cm thick steaks. Press the steak gently with your hand and put it on a grill. Cook, uncovered, over hot-side of grill for 3 to 4 minutes until becomes well-browned. Flip and continue cooking the second side for another 3 to 4 minutes until becomes well-browned. Move steaks to the cooler side of the grill, arranging so that the wider end of each steak facing hotter part of grill. Allow steaks to rest for 5 minutes (to keep all the juices inside the tenderloin).  


... Smacznego :) ... Bon appetit!

Zobacz też: 6 Zasad zdrowego grillowania [ENG]

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz