sobota, 14 maja 2016

Duszony łosoś z awokado i pomidorkami koktajlowymi [ENG]

Braised‬ ‪salmon‬ with ‪‎cherry tomatoes‬ and ‪avocado‬


Szybki (ok. 20 min.), smaczny i zdrowy na duszonego łososia z awokado i pomidorkami koktajlowymi .. POLECAM :)

Quick, easy, delicious and healthy recipe for braised salmon with cherry tomatoes and avocado .. JUST TRY IT :)

SKŁADNIKI: 2 porcje
  • 200g łososia (najlepiej dziki)
  • pół awokado
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • sok z połowy cytryny 
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, warzywa suszone

 INGREDIENTS: 2 servings
  • 200 g salmon fillets (preferably wild)
  • half an avocado
  • some cherry tomatoes
  • juice of half a lemon
  • 1 tablespoon of rapeseed oil
  • salt, pepper, dried vegetables



PRZYGOTOWANIE

Opłucz a następnie osusz filet z łososia. Ponacinaj go w poprzek tak aby nie uszkodzić skórki. Awokado pokrój w plastry i wsuń w miejsca nacięć ryby. Połóż go skórą do dołu na rozgrzanej patelni z olejem. Posyp solą, pieprzem i mixem suszonych warzyw. Polej sokiem z cytryny. Nałóż przekrojone na połówki pomidorki (można je spokojnie zastąpić pomidorami malinowymi, wtedy połóż na filecie plastry nie grubsze niż 0,5 cm). Następnie nalej na patelnię wody i doprowadź ją do wrzenia. UWAGA! Wodę wlej obok łososia nie po nim. Ilość wody nie powinna przykrywać więcej niż 0,5 cm wysokości ryby. Przykryj i duś przez około 10-15 min w zależności od grubości fileta. Po tym czasie zdejmij z patelni i przełóż na talerz. Możesz podawać np. z sałatką z surowych buraków tylko bez kurczaka :) (link poniżej).

PREPARATION

Rinse and dry the salmon fillet with a paper towel. Make some small, across cuts (be careful not to demage the skin). Avocado cut into slices and insert it into the slits. Heat oil in a pan. Add fish to the pan with a skin side down. Sprinkle with salt, pepper and mix of dried vegetables. Pour salmon with lemon juice. Cut the cherry tomatoes lengthwise in halves. Put them on the fillet (you can use a raspberry tomato as a substitude, cut it into the 0,5cm slices and put it on the fillets). Pour some water into the pan and bring to a boil. WARNING! Do not pour the water on the salmon but next to it. What is more, water shouldn't cover more than 0.5cm of the fish. Cover the pan and braise it for about 10-15 minutes depending on the thickness of the fillet. Remove from the pan and set aside. You can serve it with a raw beetroot salad only without the chicken :) (link below).

... Smacznego :) ... Bon appetit!

Zobacz też: Sałatka z surowym burakiem [ENG]

3 komentarze:

  1. Uwielbiam łososia! Twój wygląda tak apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dziękuję :). Mam nadzieję, że będzie Ci również smakował :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka rybka w "szalonej wodzie", ale w innym wydaniu. Z awokado, myślę, że było naprawdę smacznie :)

    OdpowiedzUsuń