wtorek, 24 maja 2016

Jagurt naturalny, dlaczego warto go jeść [ENG]

Czy wiesz, że naukowcy z uniwersytetu Tsurumi w Yokohamie udowodnili, że jedzenie jogurtu naturalnego może zmniejszać ilość bakterii, które wywołują nieświeży oddech ... a to tylko początek wspaniałych właściwosci tego produktu :)

Did you know that scientists from the University of Tsurumi in Yokohama proved that eating yogurt can reduce the amount of bacteria that cause bad breath ... and this is just the beginning of the wonderful properties of this product :)

HISTORIA JOGURTU
YOGURT'S HISTORY


Pochodzenie jogurtu nie jest do końca znane. Zakłada się, iż powstał w Indiach. Dużą popularnością cieszył się również w krajach bliskiej Azji i Afryki. Poprzez Turcję dotarł na Bałkany. Starożytne narody tureckie, spożywając go dążyły do przychylności swoich aniołów stróżów, nazywając go "białym tlenem". Długowieczność ludów bałkańskich przypisywana jest właśnie spożywaniu tego produktu mlecznego. Dopiero w 1919 roku w Barcelonie pan Isaac Carasso założył pierwsza uprzemysłowioną fabrykę jogurtu nazwaną "Danone" (po jego synu „Małym Danielu”).

The origin of yogurt is not fully known. It is assumed that it was invented in India. Yogurt enjoyed great popularity in Asia and Africa. Through Turkey reached the Balkans. Ancient Turkish nations, eating it sought to favor their guardian angels, calling yogurt "The white oxygen". The longevity of the Balkan people is attributed to eating this particular product. It was only in 1919 in Barcelona when first industrialized production of yogurt started. It is attributed to Isaac Carasso and his very well-known company “Danone” (was named for his son, “Little Daniel”).


DLACZEGO WARTO GO JEŚĆ?
WHY IT'S WORTH EATING?


Aktualnie jogurt stanowi wyśmienitą przekąskę na każdą porę dnia. Ten naturalny produkt mleczny, który przypadkowo powstał tysiące lat temu w wyniku przechowywania mleka w prymitywnych warunkach ciepłego klimatu, ma korzystny wpływ na układ trawienia. Jest też lepiej przyswajalny niż mleko. Aktualnie, zyskał sobie miano prawdziwej gwiazdy zdrowej żywności. Ale należy pamiętać, że bardzo szybko może się przekształcić w równie prawdziwy fast food. Dlatego też najlepiej jeść jogurt naturalny, bo nie ma w nim zbędnych dodatków. Jeśli takie rozwiązanie w twoim przypadku jest ciężkie to wiedz, że dodanie małej ’wkładki’ dla smaku, czyli świeżych owoców czy też miodu będzie lepszym rozwiązaniem dla niż kupno już przetworzonego produktu.

Yogurt tastes great any time of the day. This natural dairy product accidentally invented thousands of years ago, as a result of milk being stored by primitive methods in warm climates, has a beneficial effect on the digestion. It is also more digestible than milk. Nowadays, has earned itself a reputation as a true health-food superstar. But you should be aware that it can turn into junk food really fast. To avoid additives and preservatives in your yogurt you should keep it simple. Adding some extras for flavor, like some fruits or honey is the best solution for you.

WARTOŚCI ODŻYWCZE
NUTRITIONAL VALUE


Jogurt naturalny zawiera dużo wartości odżywczych. Kubek o pojemności 225g zapewni Ci:
  • 50% dziennego zapotrzebowania na wapno;
  • 57% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12;
  • 10% dziennego zapotrzebowania na magnesium;
  • 12% dziennego zapotrzebowania na potassium.
By powstał jogurt, potrzebne jest mleko oraz dobre bakterie. Do mleka dodaje się ich wybrane szczepy. Przy odpowiedniej temperaturze zachodzi fermentacja i powstaje jogurt. Dwa kluczowe rodzaje bakterii, najczęściej wykorzystywane w produkcji jogurtu, to:
  1. Lactobacillus bulgaricus (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus)
  2. Streptococcus thermophilus
Te bakterie potrafią (częściowo lub całkowicie) rozkładać laktozę poprzez wytworzenie enzymu laktazy, co czyni je idealnym produktem dla osób cierpiących na nietolerancję laktozy.

Bakterie probiotyczne, tzw. „żywe kultury bakterii” dodatkowy bonus w jogurcie. Te konkretne szczepy bakterii mają udowodnione prozdrowotne działanie. Żywe docierają aż do jelit, regulują ich pracę i pomagają pozbyć się szkodliwych mikroorganizmów, które powodują m.in. infekcje jelitowe. Istnieje wiele różnych gatunków bakterii probiotycznych, na przykład:
  1. Lactobacillus acidophilus LA-5
  2. Bifidobacterium lactis BB-12
  3. Bifidobacterium lactis DN-173010 (nazwa marketingowa stworzona przez markę Danone to ActiRegularis)
Nie każdy jogurt zawiera probiotyki. Dlatego warto dokładnie czytać informacje na etykiecie. Zwłaszcza jeśli jogurt nie stanowi dla nas jedynie przekąski, ale ma zadanie zdrowotne.
  1. Lactobacillus acidophilus – leczy zaburzenia motoryczne jelit;
  2. Lactobacillus acidophilus + Bifidobacterium lactis – zmniejsza działania niepożądane, związane z Helicobacter pylori (bakterii od wrzodów żołądka i dwunastnicy);
  3. Bifidobacterium lactis BB-12 + Streptococcus thermophilus – zmniejsza nasilenie i rozległości atopowego zapalenia skóry; zapobiega biegunce związanej ze stosowaniem antybiotyków; zapobiega biegunce rotawirusowej u dzieci przewlekle hospitalizowanych.
Natural yogurt offers considerable nutritional value. A 225-gramm cup (8-ounce) provides:
  • 50% of your daily requirement for calcium;
  • 57% of your daily requirement for vitamin B12;
  • 10% of your daily requirement for magnesium;
  • 12% of your daily requirement for potassium.
In order to make the yogurt, milk and lactic acid bacteria are needed. The milk is firstly heat treated, homogenised and is then cooled to allow the addition of bacteria or starter culture. There are two types of bacteria found in yogurt:
  1. Lactobacillus bulgaricus (Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus)
  2. Streptococcus thermophilus
The ability of these live bacteria to produce lactase and utilise lactose, makes them ideal for people who are lactose intolerant. 
The words "live and active cultures" on the container mean that your yogurt has probiotics, beneficial bugs, similar to the ones living in your digestive tract, they improve bowel regularity and help crowd out harmful microorganisms that can cause eg. intestinal infections. There are many different species of these probiotic bacteria, for example:
  1. Lactobacillus acidophilus LA-5
  2. Bifidobacterium lactis BB-12
  3. Bifidobacterium lactis DN-173010 (marketing name generated by Danone is ActiRegularis)
Not all yogurts contains probiotics. If the yogurt is not just a snack for you but you eat it due to the health reasons, you should read the information on the label carefully.
  1. Lactobacillus acidophilus - treats intestinal motor disorders;
  2. Lactobacillus acidophilus + Bifidobacterium lactis - reduce adverse events associated with Helicobacter pylori (bacteria from gastric and duodenal ulcers);
  3. Bifidobacterium lactis BB-12 + Streptococcus thermophilus - reduce the severity and extent of atopic dermatitis; prevention of antibiotic-associated diarrhea; prevention of rotavirus diarrhea in chronically hospitalized children.

2 komentarze:

  1. Bardzo przydatny artykuł :D Z pewnością będzie taki jogurt częściej znajdował się w mojej lodówce

    OdpowiedzUsuń