piątek, 22 kwietnia 2016

Bomba witaminowa - kiełki


Kiełki, idealne na wiosenne przesilenie. To one zawierają to co najlepsze: witaminy, mikroelementy, białko, błonnik. Są niskokaloryczne a świeże kiełki obfitują w wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3 bogate w błonnik. Regularne ich spożywanie wzmocni twoją odporność, uzupełni wszelkie niedobory witamin i składników mineralnych. Dowiedziono również działanie przeciwnowotworowe. Pomimo, iż znane były w Chinach od starożytności to Zachód docenia je od stosunkowo niedawna. Na szczęście popularność tego produktu z dnia na dzień wzrasta. Dziś jedzenie kiełków traktowane jest jako wartościowe uzupełnienie diety i ochrona przed chorobami cywilizacyjnymi.

Wartości zdrowotne kiełków:
  • kiełki brokuła zawierają likwidujące wolne rodniki sulforafany stosowane w profilaktyce nowotworów. Zawartość tej cennej substancji w kiełkujących nasionach jest nawet 20-30 razy większa niż w dojrzałej roślinie;
  • kiełki lucerny dostarczają białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin E i C, kwasu foliowego, selenu, cynku, magnezu. Wzmacniają mięśnie, kości, zęby, wspomagają leczenie dolegliwości reumatycznych;
  • kiełki soczewicy zawierające kwas foliowy o działaniu krwiotwórczym i są idealnym i naturalnym dodatkiem dla kobiet w ciąży - kwas foliowy niezbędny jest w procesach kształtowania systemu nerwowego przyszłego dziecka;
  • kiełki soi są źródłem białka i witamin A, B, C, K, żelaza, fosforu, magnezu i potasu. Dużo w nich nienasyconych kwasów tłuszczowych i izoflawonów. Regulują pracę układu nerwowego i hormonalnego, zapobiegają nadciśnieniu, zakrzepom i poprawiają wygląd skóry. Mogą łagodzić objawy klimakterium;
  • kiełki rzodkiewki zawierają witaminy A, C, B, E, H, składniki mineralne, kwasy omega-3 i błonnik. Mają właściwości przeciwzapalne, odkażające, oczyszczające i moczopędne. Hamują rozwój bakterii i drożdży. Łagodzą dolegliwości wątroby i pęcherzyka żółciowego oraz infekcje górnych dróg oddechowych. 
Na co zwrócić uwagę w sklepie?

5 dni to maksimum dla kiełków, po tym czasie tracą wszelkie wartości. Jeśli nie są przechowywane w chłodni to zrezygnuj z zakupu. Po otwarciu opakowania sprawdź czy są widoczne plamki na nasionkach i czy nie czuć nieświeżego zapachu stęchlizny. To może oznaczać pleśń! Po otwarciu koniecznie przetrzymuj je w naczyniu które przepuszcza powietrze. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz