środa, 27 kwietnia 2016

Dietetyczne naleśniki z kiełkami i łososiem [ENG]

Połączenie pysznego wędzonego łososia i kiełków w niskokalorycznym naleśniku. Podany w stylu sushi stanowi idealną przekąskę na spotkaniu z przyjaciółmi.

The combination of delicious smoked salmon and sprouts in a low-calorie pancake. They look great if you serve them up-ended, like sushi-rolls. Perfect snack for meeting with friends.

SKŁADNIKI: 6 NALEŚNIKÓW
  • 2 szklanki wody
  • 1,5 szklanka mąki razowej
  • jajko
  • pół łyżeczki soli, 
  • pieprz
  • 300g twarożku typu grani
  • 200g wędzonego łososia
  • jogurt grecki
  • garść bazylia
  • roszpunka
  • kiełki
  • pół papryki czerwonej

INGREDIENTS: 6 PANCAKES

  • 500 ml water
  • 1.5 glass wholemeal flour
  • 1 egg
  • half a teaspoon of salt,
  • freshly ground black pepper
  • 300g cottage cheese
  • 200g smoked salomon
  • Greek yoghurt
  • basil
  • rapunzel
  • sprouts
  • half a red pepper
PRZYGOTOWANIE
Do miski wlewamy wodę. Miksując dodajemy mąkę, jajko i przyprawy. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Smażyć naleśniki najlepiej na płaskiej patelni na klarowanym maśle lub oleju rzepakowym. Pozwól naleśnikom ostygnąć.

W miseczce przygotowujemy serek grani pomieszany z bazylią, a w drugiej jogurt grecki wymieszany z kiełkami. Paprykę i łososia kroimy w paski. Paski łososia nie powinny być szersze niż 3 cm.
Na usmażonego naleśnika nakładamy po kolei:
  1. serek grani - do połowy naleśnika (cienka warstwa)
  2. na połowę z serkiem: jogurt grecki z kiełkami, roszpunkę i paprykę (rzędami)
  3. na połowę bez serka: paski łososia
Naleśniki zwijamy od strony kiełków. Końcówkę naleśnika smarujemy delikatnie serkiem (celem sklejenia).
Docelowo powinno nam powstać "naleśnikowe sushi" :). Podajemy na zimno


PREPARATION
Pour water into the mixing bowl. Crack the egg, add flour and spices. Gently start mixing until it’s all incorporated. Check if the cake has a good consistency, raising the spoon vertically - should run down and at the same time cover the surface of a spoon. If it gets a bit thick, add some water to loosen it up. Fry the pancakes best on a flat pan on clarified butter or canola oil. Let the pancakes cool.
In one bowl prepare cottage cheese mixed with fresh basil and in the second one greek youghurt mixed with sprouts. Cut red pepper and salomon into stripes. Strips of salmon should not be wider than 3 cm. On a one half of the pancake we put cottage cheese. On that cheese, in row: put a layer of yoghurt, raponzel, and pepper. On a second half of the pancake (without cheese) put a salomon stripe. Roll the pancake up tightly like a Swiss roll starting from the yoghurt side. Use cheese to 'glue' the end of the pancake.

... Smacznego :) ... Bon appetit!

Zobacz też: Bomba witaminowa - kiełki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz