wtorek, 19 kwietnia 2016

Placuszki z cukinii

SKŁADNIKI: 2 - 3 PORCJE, OK. 20 SZT.

Ciasto:
  • 3 duże łyżki mąki (najlepiej razowa)
  • 1 jajko
  • 1 cukinia (około 300 g)
  • olej rzepakowy
  • 1 cebula szalotka
  • świeża bazylia (ewentualnie natka pietruszki)
  • pieprz, sól
Sos:
  • jogurt naturalny
  • czosnek
  • ziarna słonecznika

PRZYGOTOWANIE

Dobrze umytą cukinię zetrzeć (ze skórką) na dużych oczkach. Posolić, wymieszać, odstawić na 10 minut, po tym czasie odlać zgromadzoną wodę i lekko odcisnąć. Dodać przesianą mąkę, pieprz i jajko. Następnie dodać drobno posiekaną szalotkę i zioła. 
Rozgrzać patelnię na której uprażyć ziarna słonecznika. Uprażone ziarenka odstawiamy, na patelnie wlać olej. Na dobrze rozgrzaną patelnie z olejem nakładać po dużej łyżce ciasta i smażyć placuszki do zarumienienia. Następnie przewrócić i zarumienić z drugiej strony. Każdy placuszek nie powinien być grubszy niż 1 cm. Podawać z sosem czosnkowym i ziarnami słonecznika, opcjonalnie tzatziki. Pysznie smakuje samodzielnie oraz jako dodatek do dań głównych.

Zobacz też: Cukinia warzywem pełnym walorów

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz