Ciasto:
- 3 duże łyżki mąki (najlepiej razowa)
- 1 jajko
- 1 cukinia (około 300 g)
- olej rzepakowy
- 1 cebula szalotka
- świeża bazylia (ewentualnie natka pietruszki)
- pieprz, sól
Dobrze umytą cukinię zetrzeć (ze skórką) na dużych oczkach. Posolić, wymieszać, odstawić na 10 minut, po tym czasie odlać zgromadzoną wodę i lekko odcisnąć. Dodać przesianą mąkę, pieprz i jajko. Następnie dodać drobno posiekaną szalotkę i zioła.
Rozgrzać patelnię na której uprażyć ziarna słonecznika. Uprażone ziarenka odstawiamy, na patelnie wlać olej. Na dobrze rozgrzaną patelnie z olejem nakładać po dużej łyżce ciasta i smażyć placuszki do zarumienienia. Następnie przewrócić i zarumienić z drugiej strony. Każdy placuszek nie powinien być grubszy niż 1 cm. Podawać z sosem czosnkowym i ziarnami słonecznika, opcjonalnie tzatziki. Pysznie smakuje samodzielnie oraz jako dodatek do dań głównych.
Zobacz też: Cukinia warzywem pełnym walorów
Zobacz też: Cukinia warzywem pełnym walorów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz