wtorek, 19 kwietnia 2016

Cukinia warzywem pełnym walorów

Cukinia, zwana również kabaczkiem, jest lekkostrawnym, łagodnym w smaku warzywem cenionym głównie za wartości dietetyczne. Można ja jeść zarówno surową, jak i smażoną, duszoną, marynowaną, pieczoną, gotowaną lub grillowaną a kwiaty cukinii idealnie smakują faszerowane lub pieczone. Niestety kwiaty cukinii są aktualnie rzadko spotykane w sprzedaży dlatego wyrobienie sobie znajomości u ogrodnika będzie wskazane. Cukinia bogata jest w fosfor, potas, żelazo, jod i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Metale ciężkie nie odkładają się w cukinii - co w dzisiejszych czasach stanowi ogromną zaletę. Co więcej odkwasza ona organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia (polecana przy problemach z nadkwaśnością).

Wartości odżywcze w 100g:

  • 16 kcal
  • 0,6 g białka
  • 4 g węglowodanów
  • 0,1 g tłuszczów
Jeśli chodzi o właściwości lecznicze to:
  1. naukowcy dowodzą, iż jedzenie cukinii zmniejsza ryzyko raka narządów przewodu pokarmowego (w tym żołądka, trzustki, jelita grubego i jamy ustnej)
  2. zawarta w nich luteina i zeaksantyna - barwniki roślinne, chroniące siatkówkę oka, zmniejszają ryzyko wystąpienia AMD (zwyrodnienia plamki żółtej), choroby, która może doprowadzić nawet do ślepoty
  3. niski indeks glikemiczny kieruję cukinie w kierunku cukrzyków lub osób nią zagrożonych
  4. działanie alkalizujące natomiast pozwoli pokonać wrzody żołądka, zgagę lub nadkwaśność
  5. pestki cukinii (podobnie jak dynii) zawierają kukurbitacynę - związek o działaniu przeciwrobacznym.

2 komentarze:

  1. Uwielbiam cukinię, szczególnie z grilla! Ostatnio zaczęłam dodawać ją również do jajecznicy i muszę przyznać, że świetnie komponuje się z jajkami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam również jako dodatek do makaronów. Pychota :)

      Usuń