Cukinia, zwana również kabaczkiem, jest lekkostrawnym, łagodnym w smaku warzywem cenionym głównie za wartości dietetyczne. Można ja jeść zarówno surową, jak i smażoną, duszoną, marynowaną, pieczoną, gotowaną lub grillowaną a kwiaty cukinii idealnie smakują faszerowane lub pieczone. Niestety kwiaty cukinii są aktualnie rzadko spotykane w sprzedaży dlatego wyrobienie sobie znajomości u ogrodnika będzie wskazane. Cukinia bogata jest w fosfor, potas, żelazo, jod i magnez oraz witaminę A, C, K, PP i B1, beta karoten. Metale ciężkie nie odkładają się w cukinii - co w dzisiejszych czasach stanowi ogromną zaletę. Co więcej odkwasza ona organizm i pozytywnie wpływa na proces trawienia (polecana przy problemach z nadkwaśnością).
Wartości odżywcze w 100g:
Wartości odżywcze w 100g:
- 16 kcal
- 0,6 g białka
- 4 g węglowodanów
- 0,1 g tłuszczów
Jeśli chodzi o właściwości lecznicze to:
- naukowcy dowodzą, iż jedzenie cukinii zmniejsza ryzyko raka narządów przewodu pokarmowego (w tym żołądka, trzustki, jelita grubego i jamy ustnej)
- zawarta w nich luteina i zeaksantyna - barwniki roślinne, chroniące siatkówkę oka, zmniejszają ryzyko wystąpienia AMD (zwyrodnienia plamki żółtej), choroby, która może doprowadzić nawet do ślepoty
- niski indeks glikemiczny kieruję cukinie w kierunku cukrzyków lub osób nią zagrożonych
- działanie alkalizujące natomiast pozwoli pokonać wrzody żołądka, zgagę lub nadkwaśność
- pestki cukinii (podobnie jak dynii) zawierają kukurbitacynę - związek o działaniu przeciwrobacznym.
Uwielbiam cukinię, szczególnie z grilla! Ostatnio zaczęłam dodawać ją również do jajecznicy i muszę przyznać, że świetnie komponuje się z jajkami!
OdpowiedzUsuńPolecam również jako dodatek do makaronów. Pychota :)
Usuń