czwartek, 21 kwietnia 2016

FIT PIZZA na cienkim cieście

SKŁADNIKI: 1 DUŻA PIZZA, OK. 1000 KCAL

Ciasto:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka mąki razowej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • płaska łyżeczka cukru
  • pół łyżeczki soli
  • pół szklanki letniej wody
Sos:
  • 250 ml przecieru pomidorowego (polecam dostępny w Tesco przecier pomidorowy Valfrutta: zawiera 99,7% pomidorów i ma tylko 30 kcal w 100 g produktu)
  • 25 ml oliwy z oliwek
  • świeża bazylia
  • pieprz i sól do smaku
Dodatki:
  • 5 plastrów szynki gotowanej (60 kcal) lub szynki prosciutto (165 kcal)
  • 75 g sera mozzarella w małych kulkach (polecam dostępny w Tesco Zott Zottarella Light Ser mozzarella: bez GMO, składniki naturalne i ma tylko 157 kcal w 100 g produktu)
  • 50 g sera gouda 
  • 1 garść liści rukoli
PRZYGOTOWANIE

Drożdże kruszymy do szklanki i mieszamy w szklance z wodą i cukrem przez około 5 min (tak aby nie było grudek). Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę oraz miksturę z drożdży. Energicznie wyrabiamy ciasto. Ciasto jest gotowe gdy będzie odchodzić od ręki. Tak powstałą kulkę obtaczamy w mące i formujemy na płaski placek. Rozgrzewamy piekarnik do 170-190 stopni. Przekładamy placek na blachę posypaną mąką. Rozprowadzamy na nim sos przecieru pomidorowego, bazylii, oliwy i przypraw. Kładziemy startą goudę i połowę kulek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Po wyjęciu dokładamy szynkę i resztę mozzarelli. Posypujemy rukolą.

Zobacz też: Dieta i pizza - czy to możliwe?Pizza - historia prawdziwa

1 komentarz: