SKŁADNIKI: 1 DUŻA PIZZA, OK. 1000 KCAL
- 20 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mąki razowej
- 1 łyżeczka oliwy
- płaska łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
- pół szklanki letniej wody
Sos:
- 250 ml przecieru pomidorowego (polecam dostępny w Tesco przecier pomidorowy Valfrutta: zawiera 99,7% pomidorów i ma tylko 30 kcal w 100 g produktu)
- 25 ml oliwy z oliwek
- świeża bazylia
- pieprz i sól do smaku
Dodatki:
- 5 plastrów szynki gotowanej (60 kcal) lub szynki prosciutto (165 kcal)
- 75 g sera mozzarella w małych kulkach (polecam dostępny w Tesco Zott Zottarella Light Ser mozzarella: bez GMO, składniki naturalne i ma tylko 157 kcal w 100 g produktu)
- 50 g sera gouda
- 1 garść liści rukoli
PRZYGOTOWANIE
Drożdże kruszymy do szklanki i mieszamy w szklance z wodą i cukrem przez około 5 min (tak aby nie było grudek). Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy oliwę oraz miksturę z drożdży. Energicznie wyrabiamy ciasto. Ciasto jest gotowe gdy będzie odchodzić od ręki. Tak powstałą kulkę obtaczamy w mące i formujemy na płaski placek. Rozgrzewamy piekarnik do 170-190 stopni. Przekładamy placek na blachę posypaną mąką. Rozprowadzamy na nim sos przecieru pomidorowego, bazylii, oliwy i przypraw. Kładziemy startą goudę i połowę kulek mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minut. Po wyjęciu dokładamy szynkę i resztę mozzarelli. Posypujemy rukolą.
Zobacz też: Dieta i pizza - czy to możliwe?; Pizza - historia prawdziwa
Zobacz też: Dieta i pizza - czy to możliwe?; Pizza - historia prawdziwa
Ciasto zrobione według przepisu jest ekstra!
OdpowiedzUsuń