Nie oszukujmy się .. nie ma czegoś takiego jak pizza w wersji FIT. Niestety każdy jej rodzaj jest mocno kaloryczny. Ale któż z nas jej nie lubi?? Począwszy od tradycyjnej Margherity a skończywszy na Pizzy a'la "wrzuć co masz w lodówce" :). Postarajmy się zatem przy jej tworzeniu ograniczyć kalorie do minimum.
Kilka przerażających faktów:
- mała Margherita na cienkim cieście waży ok. 350g i zawiera ~616 kcal
- mała Capricciosa (sos pomidorowy, ser, szynka, pieczarki) zawiera ~845 kcal (waga bez zmian)
- pizzerka (pizza w formie "drożdżówkowej") waży ok. 100g i zawiera ~250 kcal
Co zatem zrobić, aby nasza pizza była mniej kaloryczna i bardziej fit? Po pierwsze uderzymy w ciasto, gdzie zamienimy tradycyjną mąkę na razową. Dlaczego?? Nawet jeśli nadal będziemy kuleć z kaloriami to dzięki przynajmniej dostarczymy organizmowi witaminy (głównie B1 i B2), składniki mineralne (magnez, fosfor, żelazo, cynk) oraz jakże cenny błonnik. Dodatkowo mąka ta wiąże pewną ilość tłuszczu i umożliwia wchłanianie się go już w przewodzie pokarmowym, usuwa toksyny z organizmu oraz pobudza perystaltykę jelit.
Po drugie ser. Tradycyjny żółty ser zostaje na półce sklepowej gdyż 100g (ok. 6-7 plasterków) zawiera ~380 kcal. Wartości kaloryczne innych serów kształtują się następująco:
tradycyjna mozarella – 224 kcal
parmezan – 408 kcal
tylżycki tłusty 327 kcal
gouda – 314 kcal
Po trzecie sos. Tu zrezygnujmy z kechupu albo gotowych sosów do pizzy. Mają one ok. 60 kcal na 100g produktu (do pizzy używamy ok. 250g). Przeciery pomidorowe mają nie dość, że niższą kaloryczność to jeszcze odznaczają się dużo mniejszą zawartością cukrów oraz o dziwo większą ilością pomidorów.
I na koniec dodatki. Niestety im więcej składników na pizzy tym więcej kalorii. Najlepszymi dodatkami do dietetycznej pizzy będą warzywa. Szczególnie polecane ze względu na niską kaloryczność są: papryka, cebula, szpinak, pomidory, brokuły. Z kolei oliwek, kukurydzy i zielonego groszku najlepiej używaj w niewielkich ilościach. Jeśli wybierasz bekon, salami, czy tłuste smażone mięso to musisz pamiętać, że np. 10 plasterków salami to dodatkowe 240 kcal.
Zobacz też: FIT PIZZA na cienkim cieście; Pizza - historia prawdziwa
Więcej na: Ile waży kawałek pizzy; Bonavita - Dlaczego zwykłą mąkę warto zastąpić zdrową mąką pełnoziarnistą?
Zobacz też: FIT PIZZA na cienkim cieście; Pizza - historia prawdziwa
Więcej na: Ile waży kawałek pizzy; Bonavita - Dlaczego zwykłą mąkę warto zastąpić zdrową mąką pełnoziarnistą?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz