środa, 20 kwietnia 2016

Pizza - historia prawdziwa

Pizza, ewenement na skalę światową. Ten płaski placek posmarowany sosem pomidorowym i posypany serem mozzarella uwielbiany jest przez miliony. Ale kto go wymyślił, jak ewoluował?

Prawdziwa historia pizzy zaczyna się we Włoszech ... a może w Grecji - no chyba, że w Egipcie?? Tak naprawdę każdy z tych krajów może sobie przypisać wynalezienie pizzy, wszystko bowiem zależy od samej definicji pizzy. Jeśli na przykład spojrzymy na pizzę od najbardziej uproszczonej strony, czyli od definicji mówiącej o płaskim chlebie z porozrzucanymi dodatkami to mamy dowody na to, iż w 5-tym i 6-tym wieku żołnierze Perscy piekli taki chleb. Do pieczenia w terenie używali swoich okrągłych tarcz. Następnie pokrywali chleb serem i daktylami. 

Ale czy taki chleb z serem możemy faktycznie nazwać rodzajem pierwotnej pizzy? Aktualnie nazywany podpłomykiem różnił się jedynie dodatkami. Egipcjanie również wypiekali ten rodzaj pieczywa, Hindusi mieli swój chleb naan, który dodatkowo wypiekany był w piecach Tandoori, ale niestety żaden z nich nie był podawany z dodatkami. Zatem czy Persowie, z powodu dodatków, mają prawo nazywać się pionierami pizzy??

Idźmy dalej ... Wezuwiusz i Pompeje 24 sierpnia, 79 rok naszej ery. Dlaczego właśnie ta data i to miejsce ma znaczenie w historii pizzy? To właśnie tu archeolodzy wydobyli z lawy płaskie placki z mąki, które były podstawą diety mieszkańców Pompei i pobliskiego Neopolis, greckiej osady, który później stał się słynnym Neapolem. W ruinach Pompeii odkryto również sklepy wyposażone w sprzęt i narzędzia, zgodne z zasadami stosowanymi w pizzeriach. Można się zastanawiać, czy one również dostarczone.
Pierwsze przepisy na pizzę zostały spisane na początku naszej ery przez pana o przydomku Apicjusz (org. Marek Gawiusz). Był on kimś w rodzaju starorzymskiego wydania Gordona Ramsay'a. W swojej księdze wskazał on kilka receptur bardzo mocno przypominających ówczesną pizzę np. poprzez nałożenie na płaski chleb oleju oraz kurczaka, czosnku, sera i pieprzu. Ten przepis jest najbliższy odzwierciedleniu nowoczesnej pizzy. 

Zapytacie: A gdzie sos pomidorowy? Jak to się stało, że pizza wygląda teraz zupełnie inaczej? Pomidory to owoc amerykański a jak zapewne pamiętacie z lekcji historii szanowny pan Krzysztof Kolumb odkrył ją dopiero w 1942 roku. Na początku 1500 roku trafił on na europejskie stoły, jednakże mieszkańcy Europy nie docenili smaku i tekstury tej rośliny. Przez jakiś czas pomidory uważane był nawet za trujące. Dopiero biedny lud Neapolu, który w swoich skromnych spiżarniach posiadał jedynie oliwę z oliwek, mąkę, ser, zioła i smalec przestał demonizować pomidory dając przy tym światu pierwszy podstawowy pomidorowy sos do pizzy. Tak powstała pierwsza "nowoczesna" pizza zwana jako "Napoletana" - płaski chleb z sosem pomidorowym i serem. W bardzo szybkim tempie Włosi zaczęli chwalić Neapol za najlepsze placki do pizzy w całym kraju. 
Po około stu latach spróbowanie tego przysmaku było "must-to-do" aktywności turystycznej tego miejsca. Tzw. slumming (turystyka obejmująca odwiedzanie terenów ubogich) stał się bardzo popularny tylko z powodu pizzy - potrawy chłopskiej wyrabianej przez mężczyzn zwanych "pizzaioli". Aktualnie pizza neapolitańska jest chroniona certyfikatem GTS nadanym w 2009 roku przez Unię Europejską, Oznacza to że pizzę o tej nazwie w całej Unii Europejskiej można wyrabiać tylko według ściśle określonej receptury, tzn. ze specjalnej mąki, soli morskiej, sera mozzarella z mleka bawolego, oraz piekąc na kamiennej płycie w piecu opalanym drewnem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz